Coop: mladić u ogledalu se ceri šizofreničaru
Coop: mladić u ogledalu se ceri šizofreničaru

Šizofrenija se manifestuje halucinacijama, paranoidnim ili čudnim obmanama, neorganizovanim govorom i razmišljanjem a sve to je praćeno značajnom socijalnom i poslovnom disfunkcijom.

Šizofreničari mogu čuti stvari koje ne postoje izuzev u sopstvenom umu, ne razumeju šta je stvarno a šta nije, pričaju na čudan i zbunjujući način, smatraju da ljudi žele da im naude ili da ih stalno nadziru, web stranica je wikipedia.org/shizofrenija.

Coop je radna grupa u oblasti socijalne psihologije za lečenje šizofrenije na klinici u Sao Paolo-u, Brazil.

Reklamiranje Coop-a je usmereno ka slici mladića i nalepnici levo od njega u ogledalu u javnim wc/toaletima-ima u Sao Paolo-u, Brazil.

U ovom reklamiranju apela šizofreničarima kada pogledamo mladića sa leve strane u svetlo plavoj košulji vidimo da nam je okrenut leđima kako pere ruke a vidimo i njegov odraz u ogledalu kako gleda u mladića sa desne strane.

Reklamiranje Coop-a nam prikazuje mladića sa desne strane koji je u crvenoj majici, pere ruke, gleda u mladića sa leve strane - više izgleda kao da netremice zuri u njega kao da ga nadzire, osmehuje mu se - više izgleda kao da mu se podrugljivo cereka u lice kao da se kezi, međutim kada se malo pažljivije pogleda vidi se samo odraz mladića u ogledalu ali ne i mladić ispred ogledala.

Coop je zalepio sliku mladića u crvenoj majici na desnu stranu ogledala, sa njegove leve strane je nalepnica na kojoj piše u levom delu "Šizofrenija se može lečiti, tražite pomoć" a desno je logo znak i naziv Coop čija je svrha reklamiranje apela šizofreničarima.

Kada se pogleda u ovom reklamiranju Coop-a mladić u crvenoj majici sa desne strane u ogledalu, usled optičke iluzije nekako izgleda kao da je u nekom halucinogenom svetu koji ne postoji u stvarnosti jer mladić u crvenoj majici ne stoji ispred ogledala.

Kada šizofreničar stane na mesto mladića u plavoj košulji i kada pogleda odraz mladića u crvenoj majici počinje da prepoznaje svoj halucinogeni svet i kada pročita poruku u ovom reklamiranju apela šizofreničarima "Šizofrenija se može lečiti, tražite pomoć" shvata da je poruka usmerena ka njemu i da se može rešiti mladića u crvenoj majici iz svog uma, naravno ako ode na lečenje.

To ogledalasto reklamiranje Coop-a i apela šizofreničarima je sigurno video određeni broj šizofreničara ali je još veći broj šizofreničara posetilaca sajtova video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na blogove i komentarisano.

 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dodaj komentar